Verenigde Staten van Amerika (officieel: United States of America, vaak afgekort tot V.S. of US[A]; ook vaak kortweg Amerika genoemd), federale republiek in Noord-Amerika, omvattend het District of Columbia en 50 staten, waarvan 49 op het vasteland van Noord-Amerika en één (Hawaï) in de Grote Oceaan.

De Verenigde Staten ligt in het noordelijk en westelijk halfrond, tussen 30 en 50 graden Noorderbreedte en tussen 130 en 70 graden Westerlengte. De Verenigde Staten heeft twee buurlanden. Aan het Noorden Canada en aan het Zuiden Mexico. Aan het Oosten grenst de Verenigde Staten aan het Atlantische Oceaan en aan het westen aan de Grote Oceaan.

De Verenigde Staten is een republiek. Aan het hoofd van een republiek staat een president. Een president wordt om de vier jaar gekozen door het volk. De hoofdstad van de Verenigde Staten is Washington D.C. D.C staat voor District of Colombia. In Washington D.C. staat het witte huis. Het witte huis is het huis waar de president van de Verenigde Staten woont en werkt. De eerste president heeft dit huis laten bouwen. Washington is genoemd na het eerste president van de Verenigde Staten, George Washington.

De vlag van de Verenigde Staten bestaat uit 13 strepen, 7 rode en 6 witte en een donkerblauwe vak met 50 sterren in 5 rijen van 6 en 4 rijen van 5. De dertien strepen staan voor de oorspronkelijke 13 staten die de onafhankelijkheids oorlog vochten tegen de Engelsen. De 50 sterren staan voor de Staten die er nu zijn.

De Verenigde Staten is één van de rijkste landen ter wereld. Het is bovendien ook een wereldmacht en bemoeit zich met de problemen van andere landen. Er is altijd wel iets te vinden over de Verenigde Staten. Op het journaal, in de krant of op het internet.

De Verenigde Staten heeft 265.185.000 inwoners (27 inwoners per km2).

Munteenheid van de Verenigde Staten is de Amerikaanse dollar (US $), onderverdeeld in 100 cents. Nationale feestdag is 4 juli, Onafhankelijkheidsdag (Independence Day).

Onder jurisdictie van de Verenigde Staten vallen: de Commonwealth of Puerto Rico (Porto Rico), de Virgin Islands, Guam, Amerikaans Samoa, een aantal kleine, deels onbewoonde eilandjes in de Grote Oceaan, het Trust Territory of the Pacific Islands en de Commonwealth of the Northern Marianas, in totaal ca. 11.155 km2.