Flag Michigan

Grate Lake State

Inleiding

Michigan (afk.: MI of Mich.), staat van de Verenigde Staten van Amerika, 150.779 km2, met 9,3 miljoen inw.; hoofdstad: Lansing.

Fysische Geografie

Michigan bestaat uit twee schiereilanden, het zuidelijke door Straat Mackinac gescheiden van het noordelijke. Ongeveer 2600 km2 van Michigans oppervlakte bestaat uit binnenwateren (talloze rivieren en meer dan 11.000 meren, w.o. het grote Lake St. Clair, dat via de rivieren St. Clair en Detroit in verbinding staat met resp. het Huronmeer en het Eriemeer, en het Houghton Lake op het zuidelijke schiereiland); bovendien valt een belangrijk deel (bijna 100.000 km2) van de Grote Meren (met een aantal eilanden) binnen de staatsgrenzen. De langste rivier is de Grand River (ca. 475 km), die uitmondt in het Michiganmeer. De Tahquamenonwatervallen (120 m hoog, 60 m breed) vormen een van de grootste bezienswaardigheden van de staat. Op het zuidelijke schiereiland hebben de grote meren een matigende werking op het klimaat, ten gevolge van de vrij regelmatige westenwind. Op het noordelijke schiereiland zijn de winters aanmerkelijk strenger, met zeer zware sneeuwval.

Bevolking

De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 63 inw. per km2. Ruim 70% van de totale bevolking woont in de steden. Grootste stad is Detroit, gevolgd door Grand Rapids, Warren, Flint, Lansing en Dearborn.

Economie

De economie is gericht op de massaproductie van duurzame goederen, zoals automobielen en vrachtwagens. De afname van de vraag naar nieuwe automobielen aan het eind van de jaren zeventig en de toename van het Japanse marktaandeel in de automobielverkoop in de jaren tachtig hadden dan ook ernstige sociaal-economische gevolgen, m.n. voor de automobielstad Detroit. Andere industrietakken in de staat zijn: productie van cement, chemicaliën, machines, meubelen, papier, voedingsmiddelen (granen) en farmaceutica. Recente industriële vestigingen leveren technologisch hoogwaardige producten (lucht- en ruimtevaart- en computerindustrie). De landbouw is sinds de enorme opkomst van de industrie van ondergeschikt belang (teelt van maïs, granen, sojabonen, suikerbieten; veeteelt). De mijnbouw omvat winning van ijzererts, aardgas en aardolie, kalksteen en zout. Toerisme, m.n. vanwege de Grote Meren.

Bezienswaardigheden

Michigan kent nog veel ongerepte natuurgebieden. Langs het Bovenmeer ligt Pictured Rocks National Lakeshore, met veelkleurige kliffen en stranden en moerassen, in het Bovenmeer ligt Isle Royal National Park, langs het Michiganmeer liggen de zandduinen en stranden van Sleeping Bear Dunes National Lakeshore. Het noordelijk schiereiland heeft vele mooie watervallen, w.o. die van Tahquamenon. Er zijn verschillende grote nationale bossen. Van historisch belang zijn o.m. de plaatsen Holland, St. Ignace en Mackinaw City en het eiland Mackinac.

Geschiedenis

Michigan werd oorspronkelijk bewoond door Indiaanse stammen, zoals de Chippewa, die waarschijnlijk het gebied zijn naam gaven (micigama, = groot water). Franse ontdekkingsreizigers drongen er rond 1670 het eerst binnen. A. de la Mothe Cadillac stichtte in 1701 Detroit als steunpunt voor de bonthandel. In 1763 moest het gebied aan de Britten worden afgestaan. In 1783 kwam het bij de Verenigde Staten en werd het ingelijfd bij het Noordwest Territorium (1787), maar in feite bleef de Britse invloed er bestaan tot de oorlog van 1812. Nog lang daarna bleef Michigan een verlaten en woest gebied; pas de opening van het Eriekanaal (1825) bracht grootschalige kolonisatie teweeg. In 1805 werd Michigan een zelfstandig territorium met Detroit als hoofdstad en in 1837 werd het als 26ste staat opgenomen in de Unie. In 1847 werd Lansing de hoofdstad. Michigan was een centrum van abolitionisme en leverde bijna 100.000 soldaten voor de legers van de Unie in de Amerikaanse Burgeroorlog. In de 20ste eeuw veranderde het karakter van de staat zeer door de automobielindustrie in Detroit.