Flag Indiana

Hoosier State

Inleiding

Indiana (afk.: IN of Ind.), staat van de Verenigde Staten van Amerika, in het Midden-Westen, 93.730 km2, met 5,5 miljoen inw.; hoofdstad: Indianapolis. Franse onderzoekers gaven het gebied omstreeks het begin van de 18de eeuw de naam Indiana, naar de Indianen die er voorkwamen. In 1830 waren alle oorspronkelijke bewoners verdreven of gedood.

Fysische Geografie

Het grootste deel van Indiana vormt een zacht golvend prairiegebied. Noord-Indiana behoort tot het gebied van de Grote Meren. Langs de Ohio, die de zuidgrens van de staat vormt, liggen heuvels met scherpe kammen en diepe valleien; het Ohiodal is smal en rotsachtig, doch in het zuidwesten verbreedt het zich en wordt het vlak. Ten zuiden van Bloomington ligt een uitgestrekt kalksteengebied met grotten (w.o. de grote Wyandotte Cave) en karstverschijnselen. Indiana heeft een continentaal klimaat met koude winters en warme zomers.

Bevolking

De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 59 inw. per km2. Van de bevolking woont ongeveer 65% in de stedelijke gebieden. De grootste steden zijn Indianapolis, Fort Wayne, Evansville en Gary.

Economie

Indiana is ondanks de grote betekenis van de landbouw in de eerste plaats industriestaat. Mijnbouw neemt de derde plaats in. De boeren maken nog slechts ca. 50% van de totale plattelandsbevolking uit en zijn bovendien vaak afhankelijk geworden van neveninkomsten. Het vruchtbaarste gebied (leemachtig) ligt in Midden-Indiana. Dit gebied levert maïs, sojabonen, tarwe en haver. In Noordoost-Indiana worden veel tomaten verbouwd, in het vochtige gebied rond de meren aardappelen en uien, in het armere zuiden fruit, tabak, groente en granen. De veestapel omvat melkvee, varkens en pluimvee. De mijnbouw levert steenkool, aardolie, aardgas en kalksteen (voorziet voor meer dan 80% in de behoefte aan dit bouwmateriaal in de Verenigde Staten). De ijzer- en staalindustrie in het noordwesten, m.n. aan het Michiganmeer, hoort tot de belangrijkste van de Verenigde Staten. Ten oosten van Calumet hebben de grote aardoliemaatschappijen hun raffinaderijen. Voorts belangrijke ruimtevaart- (onderdelen), auto(onderdelen)-, elektrotechnische en elektronica-industrie (telecommunicatie). Te Elkhart worden muziekinstrumenten vervaardigd. In Lafayette o.m. aluminiumindustrie en de voornaamste producenten van pre-fabricated huizen in de Verenigde Staten.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste toeristische attracties zijn het autorace-circuit bij Indianapolis, het historische plaatsje Vincennes, Lincoln Land (gebied waar Abraham Lincoln zijn jeugd doorbracht), New Harmony, waar een vroeg (1814) experiment tot leven in communeverband plaatsvond (gerestaureerd dorp), het Spring Mill State Park (gerestaureerd pioniersdorp) en het Indiana Dunes National Lakeshore (natuurgebied).

Geschiedenis

De belangrijkste Indiaanse stam in dit gebied was de stam der Miami, maar reeds veel vroeger hebben hier de bouwers gewoond van de merkwaardige prehistorische heuvels, waarvan er nog veel te vinden zijn. La Salle exploreerde in 1679 het land. In 1763 werd het gebied overgegeven aan Engeland en in 1787 behoorde het bij het Noordwestelijk Territorium, dat in 1800 verdeeld werd in twee delen: Indiana en Ohio. Tegen de Miami-Indianen werd een bloedige oorlog gevoerd; hun opperhoofd Little Turtle versloeg generaal Harmar (1790) en generaal St. Clair (1792), maar leed de nederlaag tegen generaal Anthony Wayne (Slag bij Fallen Timbers, 1794). Bij het Verdrag van Greenville (1795) moesten zij een groot stuk grond afstaan. In 1811 versloeg gouverneur W.H. Harrison het Indiaanse opperhoofd Tecumseh bij Tippecanoe, waarna het land grotendeels open lag voor de blanken. Reeds in 1816 werd Indiana als 19de staat in de Unie opgenomen. Het gebied werd ontgonnen door allerlei groepen kolonisten.

De staat telde veel kolonisten uit het zuiden, maar steunde toch grotendeels loyaal de Unie in de Burgeroorlog. Er waren echter meer aanhangers van een verzoeningspolitiek dan in de meeste noordelijke staten. Vooral op het platteland was veel verzet tegen de rassenintegratie, hetgeen in de jaren twintig o.m. tot uiting kwam in rassenonlusten en de grote aanhang van de Ku Klux Klan. Van oudsher is de staat geregeerd geweest door de Republikeinen; hun bekendste vertegenwoordiger was W. Willkie, de tegenstander van Roosevelt in 1940.