verkiezingen-amerika-2016

Trump en Clinton zijn de grote winnaars van Super Tuesday
2 maart 2016

clinton-trumpDonald Trump en Hillary Clinton zijn de grote winnaars van de Amerikaanse voorverkiezingen op Super Tuesday. Ze wonnen beiden in zeven staten.

Bij de Republikeinen kreeg de zeer conservatieve senator Ted Cruz de meeste stemmen in zijn thuisstaat Texas, in Oklahoma en in Alaska. Marco Rubio won in Minnesota.

De enige tegenspeler van Clinton bij de Democraten, Bernie Sanders, won zoals verwacht in zijn thuisstaat Vermont. Daarnaast won hij in Oklahoma, Colorado en Minnesota.

Nominatie dichterbij

Clinton bouwt haar voorsprong op Sanders flink uit en komt steeds dichter bij de nominatie voor de Democratische kandidatuur voor het presidentschap. Ze heeft gewonnen in Georgia, Virginia, Tennessee, Alabama, Arkansas, Texas en Massachusetts.

Sanders heeft al aangekondigd dat hij de strijd niet opgeeft, ondanks de voorsprong van Clinton.

Donald Trump krijgt de meeste Republikeinse stemmen in Georgia, Virginia, Alabama, Vermont, Massachusetts, Tennessee en Arkansas. Zijn belangrijkste tegenkandidaten zijn Ted Cruz en Marco Rubio. Andere kandidaten kregen haast geen stemmen.

In dertien Amerikaanse staten en Amerikaans Samoa wordt gestemd. Bij de Republikeinen worden 865 gedelegeerden gekozen; bij de Democraten zijn het er 600. Dat is in beide gevallen een aanzienlijk deel van het aantal afgevaardigden dat de presidentskandidaten nodig hebben om de nominatie voor hun partij in de wacht te slepen.

De presidentsverkiezingen zijn op 8 november.

Trump wint in Nevada
24 februari 2016

trump-nevadaDonald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Nevada ruim gewonnen. Hij kreeg ruim 45 procent van de stemmen, zijn voornaamste rivalen Cruz en Rubio volgden op aanzienlijke afstand: Rubio op 24 procent en Cruz op 21 procent.

De zege in Nevada betekent de derde overwinning bij de voorverkiezingen voor de steenrijke vastgoedmagnaat uit New York. Nevada is een dunbevolkte staat die niet veel gedelegeerden voor de conventie oplevert, maar door zijn eerdere overwinningen in New Hampshire en South Carolina heeft Trump nu al een flinke voorsprong op zijn concurrenten.

De overwinning van Trump is een nieuwe bevestiging van zijn electorale aantrekkingskracht. Hij won onder alle lagen van de bevolking, ook onder de talrijke latino’s die in Nevada wonen. Dat is opmerkelijk, want Trump is niet vriendelijk geweest voor hen. Hij noemde ze criminelen, verkrachters en drugsdealers, die het best achter een te bouwen muur kunnen blijven op de grens met Mexico.

Maar hij werd niet alleen onder latino’s de grootste, riep hij triomfantelijk in zijn overwinningsspeech. “We winnen onder evangelicals, de jongeren, de ouderen, de hoogopgeleiden, de laagopgeleiden, ik houd van de laagopgeleiden. En weten jullie waar ik echt blij mee ben, omdat ik het al heel lang zeg? 46 procent van de latino’s, nummer één onder de latino’s.”

“Als je naar de deskundigen luisterde, dan zouden we hier niet veel winnen, maar we winnen, winnen, winnen”, zei Trump. “U wordt trots op uw nieuwe president en steeds trotser op uw land. In het verleden heb ik veel geld voor mezelf binnengehaald. Nu ga ik geld binnenhalen voor ons land”, zei de multimiljardair.

Komende dinsdag, als er in twaalf staten tegelijkertijd voorverkiezingen zijn op de zogenaamde Super Tuesday, kan bepalend worden: als Trump dan opnieuw goed scoort, kan de Republikeinse kandidatuur hem eigenlijk niet meer ontgaan.

In zijn overwinningsspeech in Las Vegas leek Trump er zelf al een voorschot op te nemen. “Het worden twee fantastische maanden. Misschien hebben we zelfs geen eens twee maanden nodig.”

Het Drudge Report, een weblog dat veel wordt gelezen door Republikeinen, wilde na de uitslag in Nevada, al niet eens meer twee maanden wachten. Het riep Trump al uit tot de Republikeinse genomineerde.

Obama: Trump zal geen president worden
18 februari 2016

De Amerikaanse president Obama denkt nog steeds niet dat Donald Trump president zal worden.  De kiezers zullen hem niet willen, denkt hij, omdat ze weten dat het presidentschap een verantwoordelijke baan is.
“Het is niet zoiets als het presenteren van een talkshow, of een reality-programma. Het is ook geen reclame of marketing. Het is moeilijk”, zei Obama tegen de pers bij een conferentie van Zuidoost-Aziatische landen in Californië. De VS is gastheer van de bijeenkomst.

Entertainment

De voorverkiezingen lijken vaak entertainment, en zo worden ze ook vaak gepresenteerd, zei Obama. Maar hoe dichter bij de verkiezingen komen, hoe meer de kiezer beseft dat de nieuwe president bijvoorbeeld de codes van de kernwapens krijgt en jonge mensen de oorlog in kan sturen.
“Het Amerikaanse volk is verstandig en zal uiteindelijk een verstandige keuze maken.”
Op campagne in South Carolina, waar zaterdag voorverkiezingen zijn, sloeg Donald Trump terug. Hij zei onder meer dat hij de woorden van een president die het zó slecht heeft gedaan beschouwt als een compliment.

Sanders en Trump winnen New Hampshire
10 februari 2016

bernie-sanders1Twee overtuigende winnaars bij de Amerikaanse voorverkiezingen in New Hampshire: Donald Trump bij de Republikeinen en Bernie Sanders bij de Democraten. Wat zijn de gevolgen van die uitslagen?

Opvallender dan de winst van Trump, die meer dan een derde van de stemmen binnenhaalde, was de nummer twee: John Kasich. Een relatief onbekende naam op het strijdtoneel.

“Het is een opvallende kandidaat, Kasich is veruit de meest gematigde onder de Republikeinen. Hij valt uit de toon met zijn positieve happy-clappy-campagne, die nogal verschilt van het doemdenken van zijn rivalen. Bij hen krijg je toch vaak de indruk dat Amerika elk moment ten onder kan gaan. Het is Kasich gelukt stemmen te winnen met zijn optimistische boodschap.”

Bij de voorverkiezingen in Iowa was Marco Rubio nog de grote verrassing. Hij eindigde toen derde, achter Ted Cruz en Donald Trump. Een opsteker voor de partijtop van de Republikeinen, die hoopt dat de gematigde vleugel zich achter Rubio schaart.

Maar hij stelde teleur in New Hampshire en stak de hand in eigen boezem. “Hij doet iets wat heel weinig politici doen tijdens een verkiezingscampagne: toegeven dat hij een fout heeft gemaakt bij het Republikeinse debat afgelopen zaterdag. Rubio maakte een slechte beurt en hij wijt zijn verlies aan dat optreden.”

Er lijkt zich nu een nachtmerriescenario af te tekenen voor de Republikeinse partijtop, zegt Van der Horst. “Er is op dit moment geen sterke kandidaat die het kan opnemen tegen Donald Trump. Het gevolg: een verdeelde partij. Hoe langer die verdeeldheid blijft bestaan, hoe groter de kans wordt dat Trump die Republikeinse nominatie in de wacht sleept.”

Crisis voor Clinton?

Bij de Democraten won Bernie Sanders overtuigend van Hillary Clinton. Geen grote verrassing, omdat New Hampshire een liberale staat is. Bovendien speelde Sanders een thuiswedstrijd, omdat hij in het aangrenzende Vermont woont.

Toch rommelt het in het kamp van Clinton. “Daar wordt gesproken over een herschikking van de campagne”, stelt Van der Horst. “Ook Bill Clinton is zich luidruchtiger gaan bemoeien met de campagne van zijn vrouw.”

De peilingen laten zien dat het er in de zuidelijke staten beter uitziet voor Clinton. Daar zijn de komende weken voorverkiezingen. “Maar ja, ze had zich deze voorverkiezingen waarschijnlijk heel anders voorgesteld. De strijd met Bernie Sanders gaat langer duren dan ze had verwacht.”

Winnen de anti-establishment kandidaten New Hampshire?
9 februari 2016

Zorgen de kiezers in de Amerikaanse staat New Hampshire vandaag voor een verrassing? Of komen de gedoodverfde winnaars Donald Trump (Republikein) en Bernie Sanders (Democraat) ook echt als beste uit de bus?

De inwoners van de noordoostelijke staat mogen vandaag hun stem uitbrengen bij de eerste echte primary van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Peilingen laten al weken dezelfde uitslag zien, maar toch is het altijd spannend in New Hampshire.

In deze ‘swing state’ laten mensen zich niet leiden door de media of opiniepeilers. Ze willen de kandidaten in levenden lijve ontmoeten en beslissen vaak pas op het laatst op wie ze stemmen. Dat is een goed recept voor een onvoorspelbare uitslagenavond.

Het is bijzonder dat een progressieve kandidaat als Bernie Sanders het zo goed doet in New Hampshire, waar men vaak kiest voor gevestigde namen. Zo won Hillary Clinton New Hampshire in 2008, na de nederlaag in Iowa en John Kerry in 2004. De senator uit buurstaat Vermont is populair bij blanke mannen met een baan en ook bij vrouwen doet hij het beter dan gedacht.

Dat is een probleem voor Clinton, die vaak kan rekenen op deze belangrijke kiezersgroep. Volgens The Boston Globe identificeren veel vrouwen, jong en oud, zich wel met Clinton, maar voelen ze zich in hun hart nauwer verbonden met Bernie Sanders. Zijn boodschap over welzijn en eerlijke kansen voor iedereen slaan aan.

Wie volgt Trump?

Bij de Republikeinen draaien deze voorverkiezingen vooral om wie er achter Donald Trump eindigen. De vastgoedmagnaat uit New York staat al maanden bovenaan in de peilingen. Zijn voorsprong op de andere kandidaten is groot. De kiezers lijken minder moeite te hebben met Trumps bombastische persoonlijkheid dan in Iowa, waar hij tweede werd achter senator Ted Cruz.

Cruz zal in New Hampshire waarschijnlijk minder hoge ogen gooien. Hij leunt op de conservatieve christelijke kiezer en daar zijn er simpelweg minder van in New Hampshire dan in Iowa.
Volgens Amerikaanse media hoopt de Republikeinse partijtop dat Marco Rubio het net als vorige week ook vandaag goed doet. De jonge senator uit Florida staat in de laatste peilingen op de tweede plek, maar dat was voor hij onder vuur kwam te liggen tijdens het laatste debat.

De gouverneur van New Jersey, Chris Christie, viel Rubio hard aan op z’n onervarenheid en Jeb Bush noemde Rubio’s optreden robotachtig en bestudeerd. Beide kandidaten vielen de senator hard aan omdat ze in dezelfde vijver van traditionele Republikeinse kiezers vissen.

Cruz wint Iowa, maar Rubio is de grote verrassing’
2 februari 2016

Het is Donald Trump niet gelukt om zijn voorsprong in de peilingen om te zetten in een eerste overwinning in de Amerikaanse voorverkiezingen. In de staat Iowa werd Ted Cruz uitgeroepen tot winnaar.

Dat komt niet als een heel grote verrassing, zegt correspondent Arjen van der Horst. “Trump stond voor een heel moeilijke uitdaging. Hij leunt op kiezers die normaal niet komen stemmen bij voorverkiezingen”, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Het is hem niet gelukt hen over te halen.”

De overwinning van Cruz heeft hij volgens Van der Horst vooral te danken aan zijn campagneteam. “Cruz had een heel gedisciplineerde campagne met veel vrijwilligers die mensen aanspraken en langs huizen gingen. Dat had Trump allemaal niet.”

Grote verrassing bij de Republikeinen is de nummer drie, Marco Rubio. “De jonge senator uit Florida doet het veel beter dan verwacht. Hij heeft de steun van het partij-establishment, dat tegen Cruz en Trump is. Rubio’s campagne is nieuw leven ingeblazen. Dat wordt heel interessant de komende weken bij de andere voorverkiezingen.”

Nek aan nek

Wie de winnaar is bij de Democraten in Iowa, is nog niet bekend. “Het is een nek-aan-nekrace tussen Clinton en Sanders. Clinton staat met 0,3 procent voor. Maar we horen berichten dat de uitslagen van zo’n negentig kiesdistricten zoek zijn, dus het kan nog wel even duren voordat de definitieve uitslag bekend is.”

Ongeacht de uitslag heeft Sanders het meest reden tot lachen, zegt Van der Horst. “Hij neemt het op tegen de formidabele partijmachine van Clinton, die veel geld en een groot campagneteam heeft. Een paar maanden geleden nog dacht niemand dat hij kans zou maken.”

Sanders noemt zichzelf socialist. “Dat is uniek in de Verenigde Staten. Hij is voor verhoging van het minimumloon en wil het collegegeld afschaffen. Dat maakt hem populair bij jonge kiezers. Hij heeft geen grote geldschieters, maar krijgt heel veel kleine donaties. Ik verwacht dat hij het nog wel even kan uitzingen in deze strijd.”

De derde Democratische kandidaat, Martin O’Malley, kreeg bijna geen stemmen en stapte daarom uit de race. “En toen begon het getouwtrek om zijn achterban”, zegt correspondent Wouter Zwart. “De teams van Clinton en Sanders hebben alles op alles gezet om zijn kiezers alsnog binnen te halen, maar voorlopig kunnen we dus nog niet zeggen of dat de doorslag heeft gegeven bij de Democraten.”

Het campagnecircus verplaatst zich nu naar New Hampshire. In deze noordoostelijke staat van Amerika is op 9 februari de volgende voorverkiezing.

Verkiezingen VS nu écht van start in Iowa
1 februari 2016

Vanaf vandaag ligt het lot van de Amerikaanse presidentskandidaten in de handen van de kiezers. Maandenlang hebben ze intensief campagne gevoerd, en vanavond mogen de kiezers in Iowa hun stem laten gelden. Zak je daar door het ijs, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de rest van je campagne.

Dit jaar is er voor de Republikeinen een hoop te kiezen, want er doen maar liefst twaalf kandidaten mee. Donald Trump, Ted Cruz, en in mindere mate Marco Rubio maken de meeste kans op de overwinning.

Trump domineert al maanden het nieuws. In groten getale komen mensen op zijn bijeenkomsten af. In Iowa, net als op veel andere plekken, staat de miljardair al een hele poos bovenaan in de peilingen. Wil hij zich staande houden, dan is het belangrijk dat hij vanavond als winnaar of als tweede uit de bus komt.

Sommige analisten verwachten dat Trump vanavond niet wint vanwege het caucus-systeem, waarbij mensen nog overgehaald kunnen worden om op iemand anders te stemmen. Zijn campagne zou niet goed genoeg georganiseerd zijn om dat voor elkaar te krijgen.

Ted Cruz, de conservatieve senator uit Texas, maakt ook kans om de staat te winnen. Hij is allesbehalve geliefd bij zijn collega’s in Washington. Ze noemen hem een onfatsoenlijke politicus die geen teamspeler is. Juist doordat hij niet meeloopt met de rest is de overheid-wantrouwende kiezer wel weg van hem. Tijdens het laatste debat, zonder Donald Trump, was Cruz minder sterk dan anders. De peilingen laten sindsdien ook zien dat Cruz een beetje achterop raakt en Marco Rubio juist aan het stijgen is.

Rubio, de jonge Cubaans-Amerikaanse senator uit Florida, staat stevig op de derde plaats. Doet hij het beter, dan krijgt hij ‘momentum’ richting de volgende voorverkiezing in New Hampshire. Doet hij het slechter, en streeft Jeb Bush of Chris Christie hem voorbij, dan zullen er twijfels ontstaan.

Bij de Democraten hebben kiezers slechts drie opties: Hillary Clinton, Bernie Sanders of Martin O’Malley. Lange tijd stond Clinton ruim bovenaan in de peilingen, maar de laatste maanden is Sanders flink ingelopen, waardoor het een nek-aan-nek-race is geworden.

Clinton weet nog al te goed hoe Iowa in 2008 voor haar neus werd weggekaapt door Obama. Dat hoopt ze niet nog een keer mee te maken. Om de Democratische partijleiders gerust te stellen, is het dus van belang dat ze Bernie Sanders vanavond achter zich laat.

Realiteit

Dat is nog niet zo gemakkelijk want de zelfverklaarde socialist uit Vermont spreekt met zijn anti-Wall Street-boodschap veel studenten en vrouwen aan.

Volgens Clinton zijn Sanders’ idealen over de politiek en de economie leuk, maar hebben ze niets te maken met de realiteit. Sanders vindt die kritiek onzin en blijft op bijeenkomsten veel kiezers trekken. Wint hij vanavond, en volgende week in New Hampshire, dan wordt het nog een lange strijd. Zo niet, dan kan het wel eens snel afgelopen zijn met de onorthodoxe politicus.