Schema Voorverkiezingen

Romney officieel genomineerd, 29 augustus 2012

De Republikeinse conventie heeft Mitt Romney officieel genomineerd als presidentskandidaat. De nominatie was een formaliteit; de 65-jarige Romney had eerder dit jaar de voorverkiezingen al gewonnen en had zich daarmee verzekerd van een meerderheid van de gedelegeerden.

Paul Ryan werd genomineerd als Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap.

Romney neemt het in november op tegen de zittende president Barack Obama, de kandidaat van de Democraten.

Uitgesteld

De Republikeinse conventie ging vandaag van start in de stad Tampa, Florida. Dat was een dag later dan de bedoeling was.Vanwege de naderende orkaan Isaac was het grootste deel van het programma een dag uitgesteld. Donderdag zal Romney de conventie toespreken en zijn nominatie accepteren.

Republikeinse conventie begonnen, 28-08-2012

De Republikeinen zijn begonnen aan hun partijconventie in Tampa, Florida. Die ging gisteren officieel van start, maar was vanwege de orkaan Isaac een dag uitgesteld.

Tijdens het spektakel wordt Mitt Romney formeel gekozen als presidentskandidaat. Hij had de voorverkiezingen eerder dit jaar al gewonnen en had daarmee de meerderheid van de gedelegeerden achter zich die op de conventie gaan stemmen.
Ster

De belangrijkste spreker vanavond is Chris Christie, de gouverneur van de staat New Jersey. Hij is een van de nieuwste sterren binnen de Republikeinse partij. Christie zou wel eens de opvolger van Romney kunnen worden, mocht die dit jaar het presidentschap niet binnenslepen.

De conservatieven houden van zijn stijl: recht voor zijn raap, hij zegt waar het op staat en gaat geen gevecht uit de weg. Hij kan zich vanavond flink profileren met zijn toespraak.

Ann Romney

Ook Romney’s vrouw Ann gaat de Republikeinen vanavond toespreken. Haar speech is volgens sommigen even belangrijk als die van Romney zelf: ze moet het verhaal achter ‘Mitt de man’ gaan vertellen.

Romney is nog niet erg populair en bekend en wordt door zijn rivaal Obama neergezet als een steenrijke hoge baas die de financiële problemen van de gemiddelde kiezer niet helemaal begrijpt. Ann moet dat beeld rechtzetten en een meer persoonlijke kant van hem laten zien.

Andere bekende sprekers vandaag zijn partijvoorzitter Reince Priebus en Rick Santorum, een van de voormalige presidentskandidaten voor de Republikeinen. Verder spreekt John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikeinen vanavond toe. Hij zei vorige week dat het partijprogramma van de Republikeinen eigenlijk op één pagina zou moeten passen.

Aandacht wegsnoepen

Ondertussen probeert Obama wat van de aandacht voor de Republikeinen weg te snoepen. Hij begint vanavond aan een campagne in drie staten. Daarbij hoopt hij op duizenden jonge en enthousiaste mensen bij zijn bijeenkomst: een contrast met de meestal wat oudere mensen die op conventies afkomen.

Verder zit Michelle Obama morgen bij David Letterman op de bank; niet toevallig dezelfde dag als die van de toespraak van vicepresidentskandidaat Paul Ryan.

Het campagneteam van Romney zegt volgende week hetzelfde te gaan doen als de Democratische conventie plaatsvindt in Charlotte, North Carolina. Het precieze plan is nog niet bekend, maar in ieder geval zal Paul Ryan waarschijnlijk in de buurt van Charlotte opduiken.

Meesten in VS tegen Obamacare, 25 juni 2012

De meeste Amerikanen zijn tegen de hervorming van de gezondheidszorg. Volgens een peiling van Ipsos en Reuters wijst 56 procent de zorgwet van president Obama af en meent 61 procent dat het ongrondwettelijk is om mensen verplicht verzekerd te laten zijn. Het Amerikaanse Hooggerechtshof beslist komende week of de zorgwet in strijd met de grondwet is.

De hervorming van de gezondheidszorg wordt een belangrijk thema bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Republikeinen willen de zorgwet terugdraaien.

Concrete maatregelen

Uit de peiling blijkt dat de Amerikanen sterk langs partijlijnen verdeeld zijn, maar dat veruit de meeste onafhankelijke kiezers het met de Republikeinen eens zijn. Van de Republikeinen is 86 procent tegen de zorgwet en van de kiezers die zich onafhankelijk noemen is 73 procent tegen. Van de Democratische kiezers is driekwart voor.

Opvallend is dat concrete maatregelen uit de wet juist heel populair zijn. Zo vindt 82 procent van de Amerikanen dat verzekeraars mensen niet om hun ziektegeschiedenis mogen weigeren, 72 procent vindt dat bedrijven hun werknemers moeten verzekeren en 61 procent vindt dat kinderen tot hun 26ste meeverzekerd mogen zijn met hun ouders.

Ron Paul staakt campagne, 14 mei 2012

Ron PaulDe Republikeinse presidentskandidaat Ron Paul staakt zijn campagne. Hoewel hij in een verklaring aan zijn aanhangers benadrukt dat hij niet uit de race stapt, is de campagne voorbij.

We zullen geen geld meer uitgeven aan de campagne in de voorverkiezingen. We zouden daar tientallen miljoenen dollars aan moeten uitgeven die we niet hebben, zonder enige kans op succes”, redeneert Paul.

Vrijheid

Ron Paul is de laatst overgebleven tegenkandidaat van Mitt Romney. Het lukte hem niet om het Romney moeilijk te maken: hij haalde maar 104 gedelegeerden binnen, terwijl Romney er 966 heeft. Er zijn 1144 gedelegeerden nodig om de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen.

Deze campagne ging om meer dan de presidentsverkiezingen in 2012. Het ging om de vrijheid en die heeft een geweldige sprong gemaakt in deze verkiezingen”, stelde Paul. “We hebben iets behaald dat de experts op televisie niet voor mogelijk hielden.”

Liberale

Ron Paul (76) zit al jaren in het Huis van Afgevaardigden en staat bekend als een zeer liberale kandidaat. Zo wil hij geen Amerikaanse militairen inzetten in het buitenland en pleit hij voor afschaffing van de Federal Reserve System, het stelsel van Amerikaanse banken.

Paul zegt dat hij een van de komende dagen bekend zal maken hoe hij invloed wil blijven houden op de Republikeinse partij. Hij roept zijn aanhang op om op hem te blijven stemmen, zodat hij een grote delegatie zal hebben op de conventie in Florida in augustus. Daar zal Mitt Romney officieel tot de Republikeinse presidentskandidaat worden gekozen.

Santorum steunt Romney, 8 mei 2012

Voormalig presidentskandidaat Rick SantorumRick Santorum heeft zijn steun uitgesproken voor Mitt Romney als Republikeinse presidentskandidaat. In een e-mail aan zijn aanhangers schrijft hij dat het “alle hens aan dek” is om president Obama in november te verslaan.

Santorum, oud-senator uit Pennsylvania, gaf vorige maand de strijd in de Republikeinse voorverkiezingen op. Hij stond toen op grote achterstand van Romney, nadat hij het Romney lange tijd verrassend moeilijk had gemaakt.

Santorum had vrijdag een gesprek van een uur met Romney. De conservatieve katholiek Santorum verklaarde dat hij onder de indruk was geraakt van Romney’s grondige kennis van economische kwesties en familiezaken. Ook zei hij dat beiden het erover eens zijn dat Obama moet worden verslagen.

Afhankelijk

In de strijd om de Republikeinse nominatie boekte Santorum vooral succes in zuidelijke staten. Zijn achterban bestaat overwegend uit conservatieve christenen. Om Obama te kunnen verslaan, is Romney sterk afhankelijk van de steun van deze kiezersgroep.

De presidentsverkiezingen in de VS zijn op 6 november. De winnaar wordt beëidigd op 20 januari.

Gingrich staakt strijd, 1 mei 2012

Newt GingrichNewt Gingrich stapt uit de race om namens de Republikeinen de nieuwe president van de Verenigde Staten te worden. In een videoboodschap op zijn website maakt hij bekend dat hij zijn campagne opschort, wat in de praktijk betekent dat hij de handdoek in de ring gooit.

Met de campagne van Gingrich, oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, ging het al een tijd niet goed. Alleen in theorie kon hij Mitt Romney nog weerhouden van de winst in de Republikeinse race. Vorige week lekte al uit dat hij de strijd zou gaan staken.

In de videoboodschap zegt Gingrich dat hij nog wel op pad gaat voor lezingen. “We moeten er alles aan doen om president Obama te verslaan”, zegt hij. “Herverkiezing van Obama zou een ramp zijn.”

Na het wegvallen van Gingrich zijn er nog twee kandidaten in de race om het in november tegen Obama op te nemen. Oud-gouverneur Romney staat een straatlengte voor op het Congreslid Ron Paul.

Romney eist kandidatuur op, 25 april 2012

Mitt Romney: een beter Amerika begint vanavondMitt Romney heeft de nominatie voor de kandidatuur voor de Republikeinen min of meer opgeëist. “Vanavond zeg ik dank u Amerika, u heeft mij een grote eer gegeven en een bijzondere verantwoordelijkheid. En samen kunnen we winnen in november”, zei hij in een toespraak in New Hampshire, die leek op een overwinningsrede. “Vanavond begint een beter Amerika, vanavond begint het einde van de teleurstelling van de Obama-jaren.”

Romney hield zijn toespraak nadat hij de voorverkiezingen had gewonnen in vijf staten: New York, Connecticut, Rhode Island, Delaware en Pennsylvania. Officieel is Romney nog geen Republikeinse kandidaat, maar de nominatie kan hem niet meer ontgaan. Hij staat ver voor op zijn tegenstanders en zijn belangrijkste tegenstander, Rick Santorum, gaf twee weken geleden op.

In de rede sprak Romney dan ook niet meer over de Republikeinse race. Hij ging vol in de aanval op president Obama. Romney verweet de president dat hij de Amerikaanse droom verkwanselt en te weinig doet om de economie weer aan te jagen.

‘It’s the economy’

De voormalige gouverneur van Massachusetts weet naar eigen zeggen wel hoe hij banen moet scheppen. Daarvoor haalde hij zijn eigen verleden in het bedrijfsleven aan. “Het gaat nog steeds over de economie, en wij zijn niet gek”, verwees Romney naar het motto waarmee Bill Clinton in de jaren 90 de verkiezingen won. Met die uitspraak maakte Romney duidelijk dat hij het in de strijd tegen Obama vooral over de economie wil hebben.

Romney beloofde onder meer de armoede in de VS aan te pakken. Conservatieve thema’s kwamen nauwelijks voor in zijn speech. Duidelijk was dat hij zich vooral richtte op zwevende kiezers in het midden van het politieke spectrum die doorgaans de verkiezingen beslissen. Romney kondigde aan dat hij door het land gaat reizen en dat hij zich met zijn vrouw en kinderen aan het volk gaat voorstellen.

De andere twee kandidaten voor de Republikeinse nominatie, Newt Gingrich en Ron Paul, eindigden in alle staten waar voorverkiezingen werden gehouden op forse achterstand van Romney. Gingrich had nog stevig campagne gevoerd in Delaware, maar dat leverde hem geen winst op. Toch stapt hij niet uit de race. Ook Ron Paul gaat door met de strijd.

Romney eist kandidatuur op, 25 april 2012

Mitt Romney: een beter Amerika begint vanavondMitt Romney heeft de nominatie voor de kandidatuur voor de Republikeinen min of meer opgeëist. “Vanavond zeg ik dank u Amerika, u heeft mij een grote eer gegeven en een bijzondere verantwoordelijkheid. En samen kunnen we winnen in november”, zei hij in een toespraak in New Hampshire, die leek op een overwinningsrede. “Vanavond begint een beter Amerika, vanavond begint het einde van de teleurstelling van de Obama-jaren.”

Romney hield zijn toespraak nadat hij de voorverkiezingen had gewonnen in vijf staten: New York, Connecticut, Rhode Island, Delaware en Pennsylvania. Officieel is Romney nog geen Republikeinse kandidaat, maar de nominatie kan hem niet meer ontgaan. Hij staat ver voor op zijn tegenstanders en zijn belangrijkste tegenstander, Rick Santorum, gaf twee weken geleden op.

In de rede sprak Romney dan ook niet meer over de Republikeinse race. Hij ging vol in de aanval op president Obama. Romney verweet de president dat hij de Amerikaanse droom verkwanselt en te weinig doet om de economie weer aan te jagen.

‘It’s the economy’

De voormalige gouverneur van Massachusetts weet naar eigen zeggen wel hoe hij banen moet scheppen. Daarvoor haalde hij zijn eigen verleden in het bedrijfsleven aan. “Het gaat nog steeds over de economie, en wij zijn niet gek”, verwees Romney naar het motto waarmee Bill Clinton in de jaren 90 de verkiezingen won. Met die uitspraak maakte Romney duidelijk dat hij het in de strijd tegen Obama vooral over de economie wil hebben.

Romney beloofde onder meer de armoede in de VS aan te pakken. Conservatieve thema’s kwamen nauwelijks voor in zijn speech. Duidelijk was dat hij zich vooral richtte op zwevende kiezers in het midden van het politieke spectrum die doorgaans de verkiezingen beslissen. Romney kondigde aan dat hij door het land gaat reizen en dat hij zich met zijn vrouw en kinderen aan het volk gaat voorstellen.

De andere twee kandidaten voor de Republikeinse nominatie, Newt Gingrich en Ron Paul, eindigden in alle staten waar voorverkiezingen werden gehouden op forse achterstand van Romney. Gingrich had nog stevig campagne gevoerd in Delaware, maar dat leverde hem geen winst op. Toch stapt hij niet uit de race. Ook Ron Paul gaat door met de strijd.

Mitt Romney wint drie maal, 4 april 2012

Mitt Romney heeft de voorverkiezingen in de staten Maryland, Wisconsin en Washington DC gewonnen. De zeges kwamen niet als een verrassing.

In de belangrijkste staat waar vannacht voorverkiezingen werden gehouden, Wisconsin, won Romney met 43 procent van de stemmen. Zijn voornaamste rivaal Rick Santorum bleef steken op 38 procent. In Maryland was het verschil groter: 48 tegen 30 procent.

Door de zeges loopt Romney verder uit op Santorum. De voormalige gouverneur van Massachusetts heeft nu de helft van de gedelegeerden die nodig zijn om de nominatie bij de Republikeinse partij te winnen.

Grappen

In zijn toespraak riep Romney zijn tegenstanders weer op om de strijd te staken. “Wat we nu nodig hebben is zo snel mogelijk een kandidaat kiezen en ons richten op Barack Obama.”

En hij maakte grappen over Obama: “President Obama denkt dat hij goed werk verricht. Ik maak geen grap. Hij denkt zelfs dat hij geweldig werk doet, historisch goed werk. Zoals Abraham Lincoln en LBJ (Lyndon B. Johnson, red.) en FDR (Franklin Delano Roosevelt, red.). En nee, hij zei dat niet op Saturday Night Live.”

“Het zegt genoeg… dat als je jaren rondvliegt in Air Force 1, omringd door een bewonderend team van geloofsgenoten die je de hele tijd vertellen dat je het fantastisch doet, dat je dan een beetje buiten de realiteit komt te staan. En dat is wat er is gebeurd.”

Santorum

Rick Santorum herhaalde in zijn toespraak dat hij niet van plan is te stoppen. Afgelopen weekend zei hij al dat hij zou doorgaan totdat Romney alle benodigde 1144 gedelegeerden heeft gewonnen. Dat kan pas eind juni zijn.

Santorum riep zijn aanhang op om actief campagne te gaan voeren in Pennsylvania. Dat is zijn thuisstaat en daar worden over drie weken voorverkiezingen gehouden. “Pennsylvania en de helft van alle mensen in dit land moeten nog gehoord worden. We gaan campagne voeren om ervoor te zorgen dat hun stemmen in de komende maanden gehoord gaan worden.”

De andere kandidaten bij de Republikeinse voorverkiezingen, Newt Gingrich en Ron Paul, speelden nauwelijks een rol van betekenis bij de voorverkiezingen van vannacht.

Romney wint in Illinois, 21 maart 2012

Mitt Romney heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Illinois gemakkelijk gewonnen. Hij komt uit op 47 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste rivaal Rick Santorum krijgt zo’n 35 procent.

Romney heeft daarmee zijn voorsprong op de conservatieve Santorum verder vergroot. Romney heeft nu bijna 550 gedelegeerden achter zich, Santorum bijna de helft daarvan. De uiteindelijke winnaar van de Republikeinse voorverkiezingen moet 1144 gedelegeerden binnenhalen.

Veranderen

In Illinois, de thuisstaat van president Obama, zei Romney dat het goed zal zijn voor de VS als hij president wordt.

“De Amerikaanse economie zal veranderen als het volk een hoogleraar rechten vervangt door een conservatieve zakenman”, zei Romney.

Romney wint in Puerto Rico, 19 maart 2012

In de race voor het Republikeinse presidentskandidaatschap heeft Mitt Romney de voorverkiezing in Puerto Rico gewonnen.

Met meer dan de helft van de stemmen geteld, krijgt de oud-gouverneur van Massachusetts ruim 80 procent van de stemmen op het eiland. Zijn rivaal Rick Santorum kwam uit op ongeveer 8 procent.

Door zijn overwinning in Puerto Rico kan Romney waarschijnlijk twintig gedelegeerden aan zijn totaal toevoegen. Eerder deze week won hij de voorverkiezingen op Hawaii en Samoa. Een kleine opsteker na zijn verlies in de zuidelijke staten Alabama en Mississippi.

De voorverkiezingen bepalen welke Republikein het bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november mag opnemen tegen president Obama.

Romney wint Hawaii en Samoa, 14 maart 2012

De Republikeinse voorverkiezingen op Hawaii zijn gewonnen door Mitt Romney. Ook in het Amerikaanse overzeese gebied Samoa kreeg hij de meeste stemmen.

De winst is een kleine opsteker voor Romney na zijn verlies in de zuidelijke staten Alabama en Mississippi. In die staten won zijn uitdager Rick Santorum. Afgelopen weekend won Santorum ook in Kansas.

Romney heeft tot nu toe de meeste afgevaardigden achter zich gekregen. Hij is er tot nu toe niet in geslaagd om zijn belangrijkste uitdager Santorum achter zich te laten.

Gingrich

De Republikein Newt Gingrich lijkt uitgespeeld; hij werd de grootste in South Carolina en Georgia maar wist verder nergens te winnen.

Santorum wint zuidelijke staten, 14 maart 2012

Rick Santorum heeft in de zuidelijke Amerikaanse staten Alabama en Mississippi de voorverkiezing voor het Republikeinse presidentskandidaatschap gewonnen.

In beide staten won de aartsconservatieve Santorum nipt van Newt Gingrich en Mitt Romney. Alle drie de kandidaten kregen ongeveer een derde van de stemmen, maar Santorum wist telkens enkele percentages meer te winnen.

Afrekenen

Met de overwinningen verstevigt Santorum zijn positie als conservatief alternatief voor koploper Romney. Die had juist gehoopt voorgoed te kunnen afrekenen met Santorum door een overtuigende overwinning in het Zuiden.

“Het is ons weer gelukt”, hield Santorum zijn aanhangers voor in een overwinningstoespraak. “De mensen in Mississippi en Alabama willen een conservatief zien.”

Fataal voor Gingrich?

Het verlies in beide staten zal het moeilijk maken voor Newt Gingrich om door te gaan. Hij had al zijn kaarten gezet op de zuidelijke staten, maar wist die investering niet te verzilveren. Tot nu toe heeft hij slechts twee staten gewonnen, South Carolina en zijn thuisstaat Georgia.

In zijn toespraak herinnerde Gingrich eraan dat Romney ook zijn zwakheden heeft. “Wat ben je nou voor koploper als je telkens weer als derde eindigt?”, plaagde hij.

Onderhandelingen

Gingrich zei door te blijven gaan tot de conventie, waar wordt bepaald wie het in november op mag nemen tegen president Obama. Analisten vermoeden dat hij weet dat het een gelopen race is, maar dat hij mogelijk met zijn gedelegeerden iemand anders aan een overwinning kan helpen, na onderhandelingen.

Er werd ook gestemd in Hawaii, waar Romney zoals verwacht won. De volgende voorverkiezing bij de Republikeinen is zondag in Puerto Rico.

Santorum wint in Kansas, 11 maart 2012

Rick Santorum heeft met overmacht de Republikeinse voorverkiezingen in Kansas gewonnen. Hij kreeg 51 procent van de stemmen, terwijl Mitt Romney bleef steken op 21 procent.

De twee andere kandidaten, Newt Gingrich en Ron Paul, kregen respectievelijk 14 en 13 procent van de Republikeinse kiezers achter zich.

Santorum werd vooraf al gezien als favoriet voor de overwinning in het conservatieve Kansas, door onder meer zijn afwijzing van abortus en het homohuwelijk. Romney, die aan de leiding gaat in de strijd om de kandidatuur voor het presidentschap, had ook geen campagne gevoerd in Kansas.

Romney won zaterdag overigens wel; in Wyoming, de Noordelijke Marianen eilanden, de Maagdeneilanden en in Guam.

Sterkste

De Amerikanen kunnen in de voorverkiezingen stemmen op de Republikeinse kandidaat die het op gaat nemen tegen Barack Obama tijdens de presidentsverkiezingen op 6 november.

Na ruim twee maanden voorverkiezingen zijn er nog steeds vier kandidaten in de race. Zakenman en ex-gouverneur Mitt Romney lijkt de sterkste van de vier, maar het lukt hem maar niet om zijn tegenstanders helemaal van zich af te schudden.

Super Tuesday: Romney wint nipt, 7 maart 2012

Super Tuesday heeft niet tot verrassende uitslagen geleid. Mitt Romney wist een merendeel binnen te halen van de tien staten waar vandaag verkiezingen waren, maar kon Rick Santorum geen genadeslag toebrengen.

In een van de belangrijkste staten, Ohio, bleef het wel tot het laatst toe spannend. Santorum lange tijd op kop. Maar doordat de grote steden laat met hun uitslagen kwamen, keerden de kansen aan het eind van de nacht voor Romney. Uiteindelijk won Romney met een marge van enkele duizenden stemmen.

Een verlies in Ohio had Romney zwaar gezichtsverlies opgeleverd. Geen Republikein won ooit de nominatie zonder Ohio binnen te slepen.

Tegenslagen

Beide kandidaten hielden hun speeches ruim voordat de uitslag in Ohio bekend was. Romney had het – zoals gebruikelijk na een zege – vooral over president Obama en niet zo zeer over zijn tegenstanders voor de Republikeinse nominatie.

Santorum benadrukte dat hij nu in alle delen van het land staten kan winnen. Hij benadrukte dat hij alle tegenslagen en het gebrek aan geld heeft overwonnen.

In Ohio loopt Santorum achttien gedelegeerden mis, omdat zijn papierwerk niet in orde was. In Viriginia stond hij daardoor zelfs helemaal niet op het stemformulier.

Geen verrassingen

De uitslagen in de andere negen staten waar voorverkiezingen werden gehouden, leverden geen verrassingen op. Newt Gingrich won in zijn thuisstaat Georgia. Romney pakte volgens verwachting Virginia, Vermont en zijn thuisstaat Massachusetts. Ook won hij in Idaho en Alaska.

Santorum wist de overwinning in Tennessee, Oklahoma en North Dakota op zijn naam te schrijven. Ron Paul, die zijn hoop had gevestigd op staten als Idaho en Alaska, kwam er niet aan te pas. Bekijk ook het overzicht van Super Tuesday

Super Tuesday, 6 maart 2012

Het is vandaag Super Tuesday in de VS. Op deze dag gaan tien Amerikaanse staten naar de stembus om te bepalen wie de Republikeinse tegenstander wordt van Obama.

Na ruim twee maanden voorverkiezingen zijn er nog steeds vier kandidaten in de race. Zakenman en ex-gouverneur Mitt Romney lijkt de sterkste van de vier, maar het lukt hem maar niet om zijn tegenstanders Rick Santorum, Newt Gingrich en Ron Paul helemaal van zich af te schudden.

Ohio

De tien staten die vandaag naar de stembus gaan zijn samen goed voor 437 gedelegeerden bij de partijconventie. De winnaar heeft 1144 gedelegeerden nodig om de tegenstander van Obama te worden.

Mitt Romney staat er op dit moment het beste voor met 203 gedelegeerden, Rick Santorum staat met 93 op de tweede plaats.

Een van de belangrijkste staten waar vandaag gestemd wordt, is Ohio. Romney en Santorum kunnen daar volgens de laatste peiling rekenen op precies evenveel stemmen. Verwacht wordt dat Romney wint in de staten Massachusetts, Vermont en Virginia. Santorum komt waarschijnlijk als overwinnaar uit de bus in Tennessee en Oklahoma.

De uitslagen van Super Tuesday komen in de loop van de nacht binnen.

Romney wint in Arizona en Michigan, 29 februari 2012

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft de voorverkiezingen in Arizona en Michigan gewonnen.

In Michigan wist Romney nipt een blamage te voorkomen. Hij is er geboren en zijn vader was er gouverneur, maar zijn belangrijkste rivaal Santorum stond er in sommige peilingen op kop.

“We hebben niet met een groot verschil gewonnen, maar dat verschil was wel groot genoeg. Dat is wat telt”, zei Romney in zijn overwinningsspeech in Michigan.

Een verlies in Romneys thuisstaat zou een blamage zijn geweest en Santorum had daarom zelfs democraten opgeroepen om op hem te stemmen.

Procenten

In Michigan behaalde Romney 41 procent van de stemmen en Santorum 38 procent. Ron Paul werd derde met 12 procent en Newt Gingrich kreeg 7 procent.

De winst van Romney in Arizona werd verwacht. In de peilingen had Romney daar een ruime voorsprong. In Arizona kreeg de oud-gouverneur van Massachusetts bijna de helft van de stemmen: 47 procent van de kiezers koos voor hem.

Santorum kreeg 27 procent en Newt Gingrich 16 procent. Ron Paul eindigde als laatste met 8 procent.

Super Tuesday

De verkiezingen in Michigan en Arizona zijn een belangrijke opmaat voor Super Tuesday op 6 maart. Dan wordt er in tien staten gestemd en zijn er veel gedelegeerden te winnen. Die kiezen uiteindelijk op de partijconventie eind augustus de Republikeinse presidentskandidaat.

Romney won eerder in de staten Florida, Maine, Nevada en New Hampshire. Ook bij de eerste voorverkiezingen in Iowa ging Romney er in eerste instantie met de winst vandoor. Hij won met acht stemmen verschil van Santorum, maar later bleek dat er een tikfout was gemaakt en dat Romney daardoor twintig stemmen te veel had gekregen.

Romney wint in Maine, 12 februari 2012

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Maine gewonnen.

De overwinning levert hem weinig stemmen op, maar is toch belangrijk voor hem: verlies zou zijn vierde nederlaag op rij zijn geweest.

Romney ging ook in de peilingen aan kop, maar kreeg onverwacht sterke tegenstand van Ron Paul. De overwinning is dan ook krap: na het tellen van bijna alle stemmen staat Romney op 39 procent en Paul op 36 procent.

In 2008 schreef Romney de voorverkiezingen in Maine ook op zijn naam. Toen haalde hij veel meer stemmen dan in deze campagne.

Santorum wint in drie staten, 8 februari 2012

Rick Santorum is de winnaar van de Republikeinse voorverkiezingen in Missouri, Minnesota en Colorado. Daarmee is hij de winnaar in alle drie de Amerikaanse staten waar gisteren voorverkiezingen zijn gehouden.

De oud-senator staat hiermee in totaal op vier overwinningen. Eerder kreeg hij in Iowa nipt de meeste stemmen.

“Het conservatisme is springlevend in Missouri en Minnesota”, zei Santorum in zijn overwinningsspeech. Over zijn rivaal Mitt Romney zei hij: “We hebben hem met dubbele cijfers verslagen”. “Ik zeg niet dat ik het conservatieve alternatief voor Mitt Romney ben. Ik sta hier als het conservatieve alternatief voor Barack Obama.”

Missouri

In Missouri behaalde Santorum een riante overwinning op de nummer twee Romney. Hij kreeg 55 procent van de stemmen, terwijl Romney bleef steken op 25 procent. Ron Paul werd derde (12 procent), Newt Gingrich deed in Missouri niet mee.

Santorum was de enige kandidaat die actief campagne voerde in de staat. Hij hoopt daarmee zijn campagne nieuw leven te geven. De anderen lieten Missouri links liggen, omdat er bij de voorverkiezingen van dinsdag geen gedelegeerden werden verdeeld. Een kandidaat moet een meerderheid van die partijleden achter zich krijgen om de Republikeinse presidentskandidaat te worden.

Kiezers in Missouri gaan op 17 maart opnieuw naar de stembus. Dan bepalen ze welke kandidaat de 52 gedelegeerden krijgt.

Minnesota

In Minnesota krijgt Santorum net minder dan de helft van de stemmen. Hij staat op 45 procent, met ruim 80 procent van de stemmen geteld. Ron Paul is tweede en krijgt 27 procent, Romney staat op 17 procent. Gingrich eindigt als laatste met 11 procent.

In Colorado was de race spannender dan in Minnesota en Missouri. Hij haalde iets meer stemmen dan Mitt Romney.

Mitt Romney wint ook in Nevada, 5 februari 2012

Mitt Romney heeft zoals verwacht de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Nevada gewonnen. Amerikaanse media melden dat hij een zeer ruime voorsprong heeft op zijn rivalen Newt Gingrich, Rick Santorum en Ron Paul.

Het is de tweede staat op rij die Romney wint, na Florida vorige week. Net als bij eerdere overwinningen negeerde Romney zijn tegenstrevers in zijn overwinningsspeech en richtte hij zijn pijlen op Obama. De president zou de werkloosheid niet kunnen terugdringen en de hypotheekcrisis in de staat niet aankunnen.

“De VS heeft het gehad met jouw soort hulp”, zei Romney. “We hebben iemand nodig die de economie kan repareren doordat hij er verstand van heeft. Dat heb ik en dat zal ik doen.”

Mormonen

Romney bedankte zijn aanhang in zijn hoofdkwartier in Las Vegas. “Het is niet de eerste keer dat jullie je vertrouwen in mij uitspreken, maar dit keer neem ik het mee naar het Witte Huis”, zei Romey, doelend op zijn eerdere overwinning bij de Republikeinse voorverkiezingen in de staat in 2008.

Romney kreeg veel steun van kiezers die net als hij mormoon zijn. Ongeveer een kwart van de Republikeinse kiezers in de staat behoort tot die geloofsgroep.

De andere kandidaten hebben nauwelijks campagne gevoerd in Nevada. Ze leken zich op voorhand neer te leggen bij een nederlaag. Zo kondigde Newt Gingrich van tevoren al aan slechts te zullen reageren tijdens een persconferentie in plaats van zoals gebruikelijk op een campagnebijeenkomst.

Nauwelijks campagne

Gingrich hield de media voor dat hij niet op zou geven, maar juist inzet op een lange strijd met Romney. Hij voorspelde dat hij pas na de Texaanse voorverkiezingen in april koploper in de race zou zijn.

“De verschillen worden langzaam maar zeker duidelijk. Ik denk dat de ruime meerderheid van de Republikeinen een alternatief zoekt voor een gematigde politicus uit Massachusetts.”

Aanstaande dinsdag zijn er opnieuw voorverkiezingen, in Minnesota, Colorado en Missouri.

Romney wint voorverkiezingen Florida, 1 februari 2012

Mitt Romney heeft de voorverkiezingen in Florida gewonnen. Na telling van 99 procent van de stemmen komt hij uit op 46 procent. Zijn voornaamste rivaal Newt Gingrich blijft steken op 32 procent.

De andere twee kandidaten, Rick Santorum en Ron Paul, volgen op grote afstand. Zij voerden overigens geen serieuze campagne in Florida, omdat zij daar het geld niet voor (over) hadden.

In zijn overwinningsspeech had Romney, ondanks een harde campagne, vriendelijke woorden voor zijn rivalen. Hij feliciteerde ze met hun prestaties en voegde eraan toe dat de verschillen tussen de kandidaten de Republikeinse partij niet zwakker maken, maar juist sterker. “Het verenigt ons voor de campagne voor de verkiezingen.”

Toch gaf hij – uiteraard – nog wel een steek onder de gordel. “Anders dan mijn tegenstanders weet ik hoe ik banen moet scheppen”, zei Romney, verwijzend naar zijn eigen verleden in het bedrijfsleven en de slechte Amerikaanse economie.

Verder had Romney in zijn opvallend korte speech het vooral over president Obama. Die staat volgens Romney voor “het slechtste van wat er van Europa is geworden”. De Republikeinen en de conservatieve Tea Party voeren campagne tegen de ‘socialistische Obama’.

Newt Gingrich had na afloop van de verkiezingen opvallend genoeg geen vriendelijke woorden voor Romney. In zijn toespraak feliciteerde hij de winnaar niet. Hij had wel een felle aanval op het establishment van beide partijen. “Dit is een campagne van gewone mensen. We willen onze wil opleggen aan het establishment van beide partijen.”

Bekijk Romney’s overwinningsspeech:

Onvermijdelijke kandidaat

De winst van Romney kwam niet als een verrassing. De peilingen van de afgelopen dagen voorspelden al een zege. De vraag was alleen hoe groot de winst van Romney zou zijn. Hij voerde een harde aanvalscampagne om Gingrich klein te krijgen. Als veruit de rijkste kandidaat had Romney daar de middelen voor. Ook tijdens de debatten voorafgaand aan de verkiezingen in Florida deed Romney het beter dan Gingrich.

De grote zege in Florida is een opsteker voor Romney. Vorige week verloor hij nog in het conservatieve South Carolina. Nu hij het veel gematigder Florida heeft gewonnen, kan hij gaan claimen dat hij de onvermijdelijke kandidaat is voor de Republikeinen. Waarschijnlijk zal hij ook zijn tegenstanders gaan oproepen om de race te beëindigen.

Doorgaan

Toch heeft Gingrich al gezegd dat hij zal doorgaan met zijn strijd. “We gaan elke strijd aan en we zullen eindigen als winnaar op de conventie in Tampa in augustus.” In de zaal van Gingrich hing een groot bord met de tekst ‘nog 46 staten te gaan’.

Ook Santorum en Paul zijn nog niet van plan op te geven. Beiden voerden de afgelopen dagen campagne in Nevada en Colorado waar de volgende voorverkiezingen worden gehouden.

Santorum reageerde vanuit Nevada op de uitslag in Florida. Hij had het vooral over Gingrich en de discussie die hij soms losmaakt: “We moeten geen kwestie maken van Gingrich, we moeten een kwestie maken van president Obama.”

Een lange race kan vervelend zijn voor Romney. Hij moet dan het hele voorjaar campagne blijven voeren in plaats van dat hij zich kan richten op fondsenwerving voor de algemene verkiezingscampagne in de herfst.

Romney winnaar verkiezingsdebat Florida, 27 januari 2012

Mitt RomneyHet verkiezingsdebat in Florida afgelopen nacht is uitgelopen op een overwinning voor Mitt Romney. Analisten spraken van Romneys ‘sterkste optreden tot nu toe’.

Het debat stond vooral in het teken van de economische crisis en de rol die de kandidaten daar zelf in spelen. Florida is bovengemiddeld getroffen door de Amerikaanse huizencrisis, die mede werd veroorzaakt door de grote hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac.

Aanval

Newt Gingrich probeerde zijn voornaamste concurrent Romney neer te zetten als een harteloze speculant, maar overspeelde zijn eigen hand.

“Tot onze schok kwamen wij erachter dat Romney aandelen Fannie Mae en Freddie Mac heeft. Dus misschien kan hij ons eens vertellen hoeveel geld hij heeft verdiend aan al die huisuitzettingen”, beet hij Romney toe.

Romney bleef uiterst kalm. “Het is misschien een openbaring, maar ik doe mijn investeringen niet allemaal zelf. Heeft u uw eigen investeringen wel eens nagekeken? Uw beleggingsfondsen zitten zelf namelijk ook in Fannie Mae en Freddie Mac”, kaatste hij de bal terug naar Gingrich. Die nam zijn verlies en deed er het zwijgen toe.

Laatste kans

De Republikeinse kandidaten voerden hun laatste debat in aanloop naar de voorverkiezingen in Florida aankomende dinsdag. Volgens de laatste peilingen heeft Romney een lichte voorsprong genomen op Gingrich.

Analisten zeggen dat Florida de laatste kans is voor Gingrich om de voorverkiezingen naar zijn hand te zetten. Gingrich lag de laatste dagen onder vuur bij enkele Republikeinse kopstukken. Hij zou ‘niet echt conservatief zijn’ en de kiezers vooral vertellen wat ze willen horen.

Gingrich wint ruim in South Carolina, 22 januari 2012

Newt Gingrich heeft de Republikeinse voorverkiezingen in South Carolina gewonnen. De voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden kreeg 40 procent van de stemmen. Daarmee liet hij de gedoodverfde winnaar Mitt Romney ver achter zich. Die bleef steken op 28 procent.

De zege van Gingrich hing de laatste dagen al in de lucht, maar is toch verrassend groot. Romney zou bij een zege in South Carolina al bijna zeker zijn van de nominatie, maar de strijd tussen hem en Gingrich lijkt nu toch echt te zijn losgebarsten. Tot nu toe was Romney de koploper in de Republikeinse race, maar Gingrich kan zich nu opwerpen als de anti-Romney-kandidaat.

Gingrich twitterde al kort na de uitslag: “Dank South Carolina. Help me om de knock-out-klap te geven in Florida”. Daar worden op 31 januari de volgende voorverkiezingen gehouden.

In reactie op de zege in South Carolina zei Gingrich dat hij zich nederig voelt door de steun van mensen die “het land terug willen hebben” van de elites in Washington en New York. Gingrich prees Romney om zijn verdiensten in het bedrijfsleven en bij de Olympische Winterspelen. En hij klonk verzoenend: “We moeten geen Republikeinse campagne voeren, maar een Amerikaanse campagne”.

Ook waarschuwde Gingrich dat Obama in zijn mogelijke tweede termijn “nog radicaler” zal worden. Hij daagde de president uit om zeven debatten te houden van drie uur. Verder grapte Gingrich dat Obama daarbij een autocue mag gebruiken. “Als je Obamacare moet verdedigen, wie wil dan geen autocue gebruiken?”

Drie winnaars

De drie Republikeinse voorverkiezingen hebben inmiddels drie winnaars opgeleverd. In Iowa won Rick Santorum na een hertelling nipt, in New Hampshire was het de beurt aan Romney met een ruime zege en in South Carolina strijkt Gingrich dus met de eer. Als de geschiedenis zich kan herhalen, dan komt de zege van Gingrich op het juiste moment en op de juiste plaats. Sinds 1980 stemde South Carolina in de voorverkiezingen altijd op de uiteindelijke winnaar van de Republikeinse nominatie.

Mitt Romney toonde zich na zijn stevige verlies desalniettemin strijdbaar. Hij bleef zich gedragen alsof hij de kandidaat al is en viel vooral president Obama aan. Verder zei hij dat de Republikeinse partij niet geleid kan worden door iemand die nooit een staat of een bedrijf heeft geleid zoals hij zelf wel deed. Romney noemde de naam van Gingrich niet.

Ondanks het verlies blijft Romney favoriet. Romney beschikt over veel meer geld en een veel betere organisatie dan Gingrich. Bovendien moet de gematigde Romney in staat worden geacht om Florida te winnen. Die staat is minder conservatief dan South Carolina.

De twee andere verliezers van de avond, Rick Santorum en Ron Paul, lieten weten dat zij voorlopig doorgaan met campagnevoeren. Bij CNN zei Paul wel dat hij niet mee doet aan de voorverkiezingen in Florida, omdat hij daar te weinig geld voor heeft. Bovendien zijn er niet veel gedelegeerden te winnen, vindt Paul, die zijn kaarten zet op kleinere staten die later in het jaar gaan stemmen.

Gedelegeerden

Paul zei dat het uiteindelijk gaat om het aantal gedelegeerden voor de partijconventie in augustus. Het kiessysteem schrijft voor dat de kandidaat die de meeste gedelegeerden heeft verzameld de nominatie (meestal) krijgt. Tot nu toe zijn er nog maar weinig gedelegeerden vergeven aan de kandidaten. Door de zege in South Carolina is Gingrich officieel koploper geworden, omdat er in South Carolina meer gedelegeerden te winnen vielen dan in Iowa en New Hampshire.

Mitt Romney vrijwel zeker van winst, 9 januari 2012

Mitt Romney lijkt zeker van de overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen morgen in de Amerikaanse staat New Hampshire. Alle peilingen wijzen op een ruime zege voor Romney, die vorige week ook in Iowa de voorverkiezingen won. In de allerlaatste peiling voor de voorverkiezingen krijgt Romney 35 procent van de stemmen. Daarmee is hij iets teruggezakt. In eerdere peilingen schommelde hij rond de 40 procent.

Ron Paul is tweede in de peiling met 18 procent. Daarna volgen Jon Huntsman met 16 procent van de stemmen, Newt Gingrich met 12 procent, Rick Santorum met 11 procent, Buddy Roemer met 3 procent en Rick Perry met een schamele 1 procent.

Debat

De andere Republikeinse presidentskandidaten haalden dit weekend fel uit naar Romney in een televisiedebat. Newt Gingrich noemde Romney een “carrièrepoliticus”, Santorum verweet hem dat hij niet conservatief genoeg is en Huntsman beschuldigde Romney ervan dat hij verdeeldheid zaait. Romney bleef overeind in het debat en pareerde de aanvallen met gemak.

Als omney wint in New Hampshire, is het de eerste keer dat een kandidaat zowel in Iowa als New Hampshire wint. Daarmee maakt Romney goede kans om de nominatie in de wacht te slepen en het in november op te nemen tegen zittend president Barack Obama.

Fotofinish Romney en Santorum in Iowa, 4 januari 2012

De Republikeinse voorverkiezingen in Iowa zijn uitgelopen op een fotofinish van twee kandidaten. Toen vanmorgen om 8.30 alle stemmen geteld waren, bleek Mitt Romney slechts acht stemmen meer te hebben dan Rick Santorum. Dat is de kleinste marge waarmee de eerste voorverkiezing ooit werd beslist.

Beiden hebben daarmee een kwart van de stemmen binnengehaald: 30.015 voor Romney en 30.007 voor Santorum. Ron Paul volgt op de derde plaats met ongeveer 21 procent.

Met de uitslag kunnen beide mannen een overwinning claimen. Dat de gematigde Republikein Romney zich staande wist te houden in het conservatieve Iowa is voor hem een opsteker. Door op het juiste moment te pieken zal Santorum veel media-aandacht krijgen.

Santorum lijkt hiermee de strijd om de gelovige kiezer te hebben gewonnen, aangezien zijn directe tegenstanders Perry en Bachmann nog niet eens de helft van zijn aantal stemmen haalden. Hoewel hij maandenlang op slechts enkele procenten stond in de peilingen, is hij daarmee in één klap uitgegroeid tot een belangrijke tegenstander van Romney.

Momentum

Het zal overigens zeer de vraag zijn of Santorum dat momentum kan vasthouden. Hij heeft veel minder geld dan Romney en veel kiezers bij de volgende voorverkiezing, in New Hampshire, zullen zijn standpunten te rechts vinden. Zo is hij fel tegenstander van abortus en het homohuwelijk.

Bij zijn overwinningstoespraak zei Santorum daar niet bang voor te zijn: “Mijn boodschap is niet alleen voor Iowa of New Hampshire bedoeld. Mijn boodschap zal mensen in het hele land aanspreken”.

Pijlen op Obama

Romney op zijn beurt richtte vooral zijn pijlen op Obama, “een prima kerel, maar het is hem gewoon te veel”. Romney herinnerde eraan hoe Obama vier jaar geleden won in Iowa. “Het verschil tussen wat hij toen beloofde en nu heeft waargemaakt, is enorm.”

De kandidaat die het toen opnam tegen Obama, John McCain, zal later vandaag officieel zijn steun uitspreken voor Romney op een campagnebijeenkomst in New Hampshire. Dat bevestigen bronnen in verschillende Amerikaanse media. Romney en McCain voerden in 2008 een verbeten strijd om de Republikeinse nominatie.

Graadmeter

Ruim 122.000 leden van de Republikeinse partij kwamen opdagen om te stemmen in Iowa, de eerste staat waar de Republikeinse voorverkiezingen plaatsvinden. De andere 49 staten volgen de komende maanden.

Iowa is een relatief kleine staat met maar weinig gedelegeerden voor de Republikeinse conventie, maar de uitslag geldt als belangrijke graadmeter voor het verdere verloop van de race.

De Democratische partij houdt dit jaar geen voorverkiezingen, omdat er zich geen tegenstanders voor president Obama hebben gemeld.